Avskaffa monarkin

2010-04-30 @ 12:34:51 Åsikter ♥ Lämna gärna en kommentar!
Jag känner att överskriften talar för sig själv och att alla typer av argument för varför är överflödiga...Bild tagen från http://zverige.com/kingkong/ - Där finns även fler bilder i samma stil;)

En bild säger mer än tusen ord...

/Maria

Inte bästa bilden men det brinner i det rö...

2010-04-29 @ 14:01:06 Alldagligt ♥ Lämna gärna en kommentar!

sp_a0044 (MMS)

Inte bästa bilden men det brinner i det röda huset intill begravningsbyrån i kungsbacka!


Snäckan har öppnat igen fast under ett an...

2010-04-29 @ 13:53:06 Alldagligt ♥ Lämna gärna en kommentar!

sp_a0043 (MMS)

Snäckan har öppnat igen fast under ett annat namn. Det tog mig en kvart att få en takeaway och den saknade lock, tydligen lite rörig första dagen... Väldigt trevlig personal, bra priser och lunch. Kommer nog bli kanon!


Alla har paraply förutom jag... Går folk a...

2010-04-29 @ 12:21:26 Alldagligt ♥ Lämna gärna en kommentar!

Alla har paraply förutom jag... Går folk alltid runt med det i väskan eller är det här en allmänt känd regndag? Jag känner mig otroligt otrendig!


Är fika gratis eller står det kanske en t...

2010-04-29 @ 10:48:22 Alldagligt ♥ Lämna gärna en kommentar!

sp_a0042 (MMS)

Är fika gratis eller står det kanske en trea framför?


Jag är mitt i en protestaktion. Det går ...

2010-04-29 @ 10:31:56 Alldagligt ♥ Lämna gärna en kommentar!

Jag är mitt i en protestaktion. Det går ut på att jag sitter längst fram i bussen och blänger på alla för att dem skall se att jag har bälte. Det verkar inte hjälpa, hade varit bättre att hålla tal, men där fegar jag ur. Massor av barn, har deras föräldrar glömt bort att lära de att i ett fordon bär man bälte. Jag känner mig kritisk till att polisen inte gör fler aktiva kontroller...


Valberedningen

2010-04-28 @ 22:43:33 Alldagligt ♥ Lämna gärna en kommentar!

Nu har jag kommit hem ifrån valberedningsmötet (Br-föreningen) och jag känner mig allmänt besviken över att de som bor här inte tycks vara intresserade av att sitta i styrelsen. Som tur är har vi tillräckligt många aktiva för att föreslå de antal vi skall. Jag tycker att det är synd att människor i inte vill engagera sig i den här typen av uppgifter. Jag hade gärna tagit uppdraget (kan inte eftersom jag sitter i valberedningen), nåja, för mig blir det nog till att sitta i valberedningen även nästa år det är roligt och lärorikt!

/Maria


Oliver kan blinka

2010-04-28 @ 22:33:48 Lämna gärna en kommentar!
Han blinkar nu åt allt och alla, gulligt!
/Maria

Förläng livet med ett gott skratt!

2010-04-28 @ 12:24:59 Lämna gärna en kommentar!

Ni bara måste kolla in på den här killens blogg och kika på hans film. Kalla mig barnslig, men jag garvade så att jag grät och det sker inte ofta! TRYCK HÄR

/Maria


Olika blogg människor

2010-04-28 @ 11:33:50 Lämna gärna en kommentar!

Jag har spenderat en hel del tid i blogg träsket på senaste och kommit fram till följande:

Det finns fyra typer av blogg-människor.

Den personliga
Skriver om sina dagar, om sitt liv och är i många fall inte intresserad av antalet läsare, utan snarare att deras närmaste läser bloggen. Det blir helt enkelt ett vi att informera de man känner om vad man gjort och ett sätt för en själv att skriva en dagbok som kan bli väldigt kul att ha i framtiden.
Till exempel Jag (men jag älskar kommentarer).

Den allmänna
Skriver om allt möjligt, gör det möjligt för läsare att kommentera inlägg genom frågeställningar och allmänna inlägg som kan anses vara av intresse för besökare (så som "ett flyg landade på min tomt").
Till exempel Foki.

Den extrema
En person som främst skriver om sitt liv, men eftersom det är extremt på något vis kan människor inte låta bli att läsa om det.
Till exempel Kissie.

Den fokuserade
En person som skriver om ett specifikt ämne och som därmed får läsare genom att de är intresserade av ämnet. Till exempel unga mammorbloggar eller träningsbloggar eller affärsbloggar.

Har jag en korrrekt uppfattning? 

/Maria


Jag sitter ute och dricker en kopp te. Det...

2010-04-27 @ 23:05:53 Alldagligt ♥ Lämna gärna en kommentar!

Jag sitter ute och dricker en kopp te. Det är fortfarande rätt så skönt utomhus trots att klockan har passerat elva. Det är ett riktigt tecken på att det är vår i luften! Godnatt.


Här tittar man bort en minut och då har ol...

2010-04-27 @ 17:46:24 Alldagligt ♥ Lämna gärna en kommentar!

sp_a0040 (MMS)

Här tittar man bort en minut och då har oliver tydligen beslutat att vi skall ha jordgolv... Underbart. Det känns lite som förra århundradet. Undrar jag vem som förväntas städa upp det här? förmodligen samma människa som borde ha förhindrat det, nämligen jag.


Kycklingsallad till middag. Mums!

2010-04-27 @ 16:38:54 Alldagligt ♥ Lämna gärna en kommentar!

sp_a0038 (MMS)

Kycklingsallad till middag. Mums!


Gissa hur många som har bälte på bussen...

2010-04-26 @ 12:34:09 Alldagligt ♥ Lämna gärna en kommentar!

Gissa hur många som har bälte på bussen? 1 av 20. Det är lite som att alla vill skada mig... Jag lär trots mitt bälte mosas av övriga vid en krock. Vad är grejen med att inte använda bältet!? VAR SMART OCH TÄNK PÅ MEDMÄNNISKORNA ANVÄND BÄLTE PÅ BUSSEN!! Det borde vara en självklarhet...


HM

2010-04-26 @ 11:18:10 Skönhet ♥ Lämna gärna en kommentar!

45% vill plastikoperera sig?

2010-04-26 @ 10:29:30 Alldagligt ♥ Lämna gärna en kommentar!
Enligt en artikel publicerad på Amelias hemsida vill 45% av deras läsare göra en plastikoperation.

Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva. Jag känner att samhället rasar utför. Alla människor har dåliga sidor, men att överväga en plastikoperation känns lite överdrivet. Det är nog en bättre idé att gå i terapi och lära dig hantera dina brister, om du åtgärdar en finns det tusen åter... Jag kan förstå att människor som på någotvis har drabbats av en skada (ärr och dylikt) vill åtgärda det, men de personerna utgör knappast 45% av Amelias läsare.

Nej, antingen lever vi i ett galet samhälle, där människor enbart bryr sig om sitt yttre eller så visar inte de tillfrågade sanningen om majoriteten. Jag hoppas på det sistnämnda och rekommenderar en samtalspartner istället för en onödig operation.

På topp ligger fettsuga magen och bli av med rynkor.
Om man tränat regelbundet i ett år men ingen förbättring syns på magen, då kan jag ha förståelse för en operation. Men inte annars. När det gäller rynkor, kan jag inte gärna sitta här och skriva att det är fel, men jag ser det som en naturlig del av livet och jag tycker det är fint, äkta och ger ansiktet en starkare egenhet. Att motverka ålderstecken är helt klart en 2000-talet idé och jag röstar starkt emot. Ser det inte lite konstigt ut om ansiktet inte har minsta rynka men kroppen inte håller samma mått? Det tycker åtminstone jag.

Glöm inte att tro på er själva.


Klicka här för att komma till artikeln.


/Maria

En dagens, igen.

2010-04-25 @ 21:22:20 Alldagligt ♥ Lämna gärna en kommentar!
Grillning
Årets första grillning gick av stapeln idag! Vilket underbart väder vi har haft i flera dagar nu, det känns verkligen som om sommaren är påväg. Den är otroligt välkommen.

Olivers visit hos sin farmor
Oliver hade haft det mycket kul hos sin farmor, han är fortfarande trött av allt springade i trapporna (vilket han har sysselsatt sig en hel del med enligt utsago) och såväl hans farmor som t:s två yngsta syskon verkade lite tagna av energiförlusten. Men alla fyra verkade glada och tillfreds med dagen.

Studier och vi-tid
Jag har försökt studera, men inte lyckats vidare bra, jag får hoppas på att min nuvarande kunskap håller i morgon. Det ska nog gå bra. T verkar också rätt övertygad om att han kommer att lyckas bra i morgon så läget är stabilt trots studieförlust. Vi hade lite vi-tid och det var helt underbart, lite lugn och ro och chans att faktiskt föra ett samtal som inte blev avbrutet, fast jag älskar avbrotten, jag saknade det lite. Jag har den sötaste och mest underbara sonen på jorden så det så!

Oliver snavade
Oliver sprang ut genom altandörren för en stund sedan och föll med huvudet före (eller rättare sagt ansiktet, främst näsan). Det är hemskt när han slår sig, det händer väldigt sällan, men när det sker stannar hjärtat upp. Det gick bra med honom, inget blod och snabb återhämtning. Vi får väl se om det blir ett blåmärke på näsan i morgon, stackarn.

/Maria


Hjärnan är inte riktigt med mig...

2010-04-25 @ 13:35:28 Alldagligt ♥ Lämna gärna en kommentar!

Olivers farmor och farfar passar honom idag för att jag och T skall få chans att studera inför våra prov som så smidigt ligger på måndag båda två, lite dålig tajming känner jag. Mitt huvud är fullt med material som måste bearbetas, problemet är att hjärnan inte riktigt vill hjälpa mig med det. Nåja, jag skall nu återgå till att arbeta vidare och försöka bättra på min relation med hjärnan. Kanske kan kaffe vara dagens räddning - absolut värt ett försök. Hej så länge!

/Maria


Oliver 1 år och 8 månader

2010-04-24 @ 20:15:54 Alldagligt ♥ Lämna gärna en kommentar!

Det här med mobil-bloggning är verkligen toppen! Jag kan uppdatera vart jag än är och det kostar som ett vanligt sms, kanon,kanon och absolut beroendeframkallande! Jag har dock inte kommit fram till hur jag skall visa att det är från mobilen, någon som vet? Nåja, ni märker det eftersom rubriken blir samma som texten under.

Oliver har månadsdag och hans gammelfammo (min farmor) ringde nyss och gratulerade honom, gulligt gjort, jag hade helt glömt bort det. Nåja, jag känner mig som en gammal mamma med minnesförlust, det är så mycket annat att hålla reda på nuförtiden. Nu har jag kramat om honom och sagt grattis i alla fall. Ingen skada skedd ;)

Våran myskväll har startat med cola till dem vuxna och välling till lillkillen. Mysigt!

/Maria

Grattis olivers faster! Vi sitter hos fa...

2010-04-24 @ 17:22:50 Alldagligt ♥ Lämna gärna en kommentar!

sp_a0037 (MMS)

Grattis olivers faster! Vi sitter hos familjen andersson och firar ts lilla syster som fyller elva. Vi har fått tårta och hamburgare, hon hade valt maten själv. Mycket gott, nu njuter vi av solen på deras altan. Oliver använder världen som klätterställning och har väldigt kul! Maria


Ordnar ni det kära forskare så köper ja...

2010-04-24 @ 13:08:17 Alldagligt ♥ Lämna gärna en kommentar!

Ordnar ni det kära forskare så köper jag det. Vilket väder! Jag ligger ute i solen och bara njuter... Måste dock studera lite till strax, då får det bli med solglasögonen på. Jag som redan har tecken på solglasögon i min bränna. Jag kommer se ut som att jag bär cyklop snart, läckert! Jag tycker att det borde finnas solglasögon-linser på marknaden? Hör upp alla forskare, ni får gärna ordna det! Vad tycker ni om den nya bloggdesignen? Jag tränar på det här med mobil-blogg, kul! maria


Jordgubbar. Årets första jordgubbar skall ...

2010-04-23 @ 22:22:44 Alldagligt ♥ Lämna gärna en kommentar!

sp_a0033 (MMS)

Jordgubbar. Årets första jordgubbar skall nu ätas! mums!


Oliver sjuk?!

2010-04-23 @ 18:15:54 Alldagligt ♥ Lämna gärna en kommentar!
Oliver är "sjuk"
Dagis sa att han inte fick komma idag för att han var sjuk, jag har inte listat ut varför han är sjuk ännu dock.. Spännande. Nej, men allvarligt talat, det borde vara föräldrarna som beslutar när barnen skall vara hemma. Jag ser ju att han inte är sjuk. Så nu har både jag, T och Oliver varit hemma idag, helt i onödan. Oliver har massor av spring i benen i brist på dagisaktiviteter leker han huligan. Jag är super stressad över provet på måndag som jag inte har hunnit titta på ännu och T har tenta på måndag. Det kunde inte vara sämre tajming på "Olivers sjukdom" än nu.

Handlat
Vi har gjort lite nytta, stor handlat på willys, tillsammans med alla andra. Är alla lediga på fredagar?
Oliver och T sprang i väg, jag handlade massor, men helt fel saker. Det var för stressigt, för mycket folk och för tomt i magen för att kunna tänka, så nu måste vi komplettera... Oliver somnade gott efter Willys besöket.

Kvällen
Det blir en lugn kväll med studier (så mycket det är möjligt) och den nya Wallander filmen.

Kameran
Är fortfarande försvunnen... Jag letar för fullt. Tråkigt med en blogg utan bilder.

/Maria

"En Dagens"

2010-04-22 @ 22:29:58 Alldagligt ♥ Lämna gärna en kommentar!

Begravning
Idag var det begravning för mina kusiners farfar. Begravningen var väldigt fin och mina kusiner skötte sig exemplariskt.  Det är som alltid sorgligt att gå på begravningar, men det var väldigt fint och mer personligt än vad jag har varit med om tidigare. Det är ju tyvärr så att livet inte varar för evigt och jag antar att det helt enkelt är så att vi människor måste klara att förlora någon vi älskar, hur fruktansvärt det än känns. 

Barn på begravning
Det finns gamla idéer om att barn inte bör närvara vid begravningar. Jag personligen tror att det är väldigt viktigt att barn får chansen att ta farväl själva och är helt emot att inte låta barnen följa med, jag är övertygad om att det skadar mer än hjälper. Självklart skall dem få välja själva, men det är inte rätt att stänga dem ute. Dem behöver förstå och dem behöver få vara hos sina föräldrar, i annat fall känner dem sig utestängda och ett sådant minne sitter ofta kvar även när dem är vuxna. Jag har även nutida psykologisk forskning bakom mig i den här frågan. Jag tycker att det var ett bra beslut att mina kusiner fick närvara.

Präster
Det är intressant att det finns människor som vill bli präster, sorgen och kärlek kombineras, men trots det handlar deras arbete om död ofta och jag kan inte förstå hur dem orkar med det. Förmodligen blir dem härdade på något vis eller så tror de verkligen på en högre verklighet. Jag förstår att människor hoppas på det, men att spendera hela sitt liv med att vänta på det känns inte riktigt friskt. Alla är olika och jag är glad att det finns de som vill bli präster.

Oliver i köket
Oliver är expert på att diska (gäster behöver inte avskräckas för jag diskade lite extra på Olivers hög också) det är precis som om han har gjort det förut? Någon som vill ta på sig ansvaret? Eller så är han ett väldigt intelligent barn... Oliver var jätte söt och helt koncentrerad, men jag hittade inte kameran. Synd, men det kommer väl fler tillfällen. Vi har även lagat fiskgratäng och kycklinggryta, så nu har vi mat för två dagar framöver, otroligt skönt med falsk micromat!

"Nej, inte chokladsås"
Jag vaknade i natt av att T skrek, satte sig upp som en stel pinne, stirrade mot golvet och sade "nej,nej, Oliver inte chokladsås där, nej,nej". Och så dunk ner i sängen igen... Intressant. Antingen lider han av någon form av smuts fobi när han sover eller så behöver han en pause ifrån pappa-livet en stund.

/MariaBarn älskar glass, eller?

2010-04-21 @ 13:30:19 Lämna gärna en kommentar!
Jag lyckades få tag i glassbilen häromdagen, då blev det glass i stora lass. Oliver tyckte nog att det var gott... Men sen helt plötsligt hade han somnat...Vi får nog köpa godare glass framöver...


/Maria

När de andra kvinnorna skjuter män...

2010-04-20 @ 22:13:05 Lämna gärna en kommentar!

Kerstin Thorvall gick bort i förra veckan och för en tid sedan skrev jag en bok analys mellan hennes bok "När man skjuter arbetare och Jane Greens "Den andra kvinnan". Jag publicerar den för att väcka intresset för läslust hos er alla. När man skjuter arbetare är en mycket läsvärd bok!


När de andra kvinnorna skjuter män…

Inledningsvis vill jag betona att mitt syfte med rubriken inte är att väcka anstöt eller rädsla hos den läsande.

 

Tema och syfte

Temat är jämställdhet och syftet med arbetet är att redogöra för hur kvinnorollen har förändrats de senaste hundra åren. Arbetet kommer att undersöka; Kvinnorna i arbetslivet, Kvinnornas funktion i hemmet och Kvinnornas livssyn. Det skall göras med hjälp av två romaner, ”När man skjuter arbetare…” som utspelar sig under början av 1900-talet och ”Den andra kvinnan” från 2000-talet. De två romanerna som utgör basen i det här arbetet skall nu få en anständig presentation.

 

 

Jane Green – Den andra kvinnan

Författarinnan Jane Green har under de senaste åren skrivit ett antal bestsellers, hon startade sin karriär som journalist, men insåg snart att hon hade ett annat kall. Hennes humoristiska kvinnoskildringar har gjort henne till en erkänd författare världen över. Språknivån landar i samma fack som de klassiska kioskromanerna, boken kräver verken koncentration eller egen tankeverksamhet. Den kommer aldrig tilldelas nobelpriset, men den är ultimat som lättsamt fredagsnöje.

Boken som jag föll för heter ”Den andra kvinnan” och utkom år 2004. Den handlar om en kvinna vid namn Ellie som mött sitt livs kärlek Dan, hon svävar på moln och längtar efter det stundande bröllopet. Hennes liv är perfekt tills hennes svärmor dyker upp, övertar bröllopsplanerna och försöker styra parets liv. När Ellies graviditet blir känd förvärras situationen och hennes son föds in i ett öppet krig mellan de båda kvinnorna. Ellie säger upp sig från sitt arbete för att vara hemma med sonen, hon ogillar tanken på att lämna bort honom. Dan önskar sig mer tid ensam med sin fru och lyckas övertyga Ellie att de skall låta svärmodern sitta barnvakt, under den kvällen inträffar en olycka som nästan kostar pojken livet. Ellies hat växer och svärmodern får inte längre komma i närheten av sonen, Dan tycker att Ellie överreagerar och det gör att paret glider isär…

 

Kerstin Thorvall – När man skjuter arbetare…

Kerstin Thorvall har mottagit såväl Moa Martinsson-priset som Ivar Lo-priset, hon är en är hyllad och älskad skribent i Sverige. ”När man skjuter arbetare…” beskriver giftermålet mellan författarinnans far och mor och således även hennes egna barndomsår. Det är sällan en författare har mod nog att utlämna sig själv på det här viset, men det var inte i onödan, boken lämnar ingen läsare oberörd.

Det är en stark skildring som får läsarens känslor att växla mellan hat, förtvivlan och tårar. Det går inte att låta bli att tycka synd om huvudpersonen Hilma, samtidigt som en stark irritation växer i bröstet och lungorna vill använda all sin kraft åt att skrika ”gör något kvinna!”.

”När man skjuter arbetare…” utspelar sig i Sverige under början av 1900-talet, där kyrkans makt är oändlig och samhällsklyftorna är skurna med ett vasst knivblad. Vi får följa Hilma, skogshuggardottern från norrland, som gifter sig med prästsonen Sigfrid Thorvall. Under bröllopsnatten visar han en annan sida av sig själv, han förs till ett mentalsjukhus för sin psykiska ohälsa. Trots att Hilma vårdas på sjukhus för de skadorna han vållat henne har hon ingen tanke på att gå ifrån honom, hon är en sann kristen och menar att hennes liv är som gud vill att det skall vara. När hennes make skrivs ut väntar hon troget på honom, de dröjer flera år innan han insjuknar igen och under tiden hinner de få en dotter. Modern oroar sig för att dottern fått sin fars anlag och hon låter sterilisera sig för att inte få fler barn. Hon har fått lära sig att det är en hustrus plikt att erbjuda sexuella tjänster och ligger därför som ett levande lik i sängen varje kväll när den sexuelltdrivna mannen utövar sina övergrepp. Hilma lever för att komma till himlen, för att göra gud glad och plågas därför livet igenom…Kvinnor i arbetslivet.

Majoriteten av kvinnorna i Sverige arbetar trots att de är gifta och har barn, för hundra år sedan såg det annorlunda ut, kvinnorna förväntades då vara hemma när de ingått äktenskap. I ”när man skjuter arbetare” får vi möta Hilma som överger sin lärartjänst för att gifta sig, men när Hilmas make blir inlagd på sjukhus behöver hon pengar och hon börjar fundera på att släppa lös den glödande arbetskraften som pulserar i hennes ådror. Citatet nedan är ett utdrag ifrån en konversation mellan Hilma och hennes vän som återfinns på sida 157 i boken.

 

”Jag menar, det kanske inte vore så bra för er make, läromästare tornvall om det blev bekant att hans hustru går bort och städar…”

”Det skulle ju bara vara tills han blev frisk”

”Ni måste förstå fru Tornvall, att socialt sett, klassmässigt, är ni nu själv en av de fina fruarna…” Hon gav prinsessbakelsen ett hårt angrepp med tårtgaffeln.

”Det är inget skamligt med att gå bort och städa”

”Nej visserligen inte, men det skulle inte se bra ut; jag tänker på er makes ställning som adjunkt vid högre allmänna läroverket, jag menar hans hustru…”

 

Det märks tydligt att Hilma vill ut i arbetslivet, attacken mot bakelsen är en gest som tyder på djup irritation mot dåtidens kvinnosyn. Hennes vän har en annan inställning och menar snarare att hon bör bortse ifrån sina egna behov och tänka på sin makes rykte. I citatet förekommer en titulering som lyder ”hans hustru”, enligt min tolkning är hon inte längre sin egen utan hon är hans. Det kan liknas vid ”hans stol” eller ”hans väska”, hon är med andra ord hans ägodel och om man som ägodel inte vill bli slängd på soptippen gäller det att kämpa för att upprätthålla sin standard.

I boken ”Den andra kvinnan” träffar vi Ellie som i motsats till Hilma inte vill arbeta. Citatet är ett utdrag ifrån sida 112.

”Men nu när jag ska börja jobba om bara ett par veckor har jag börjat tänka om. Aldrig kunde jag väl tro att jag var den sortens kvinna som är nöjd med att vara hemma och ta hand om sitt barn, men jag älskar det faktiskt. Det känns som det mest meningsfulla och tillfredsställande jag någonsin har gjort, och jag är inte alls säker på att jag är beredd att börja arbeta igen. Jag måste bara komma på ett sätt att ta upp det med Dan.”

 

Det märks tydligt att vi är inne i en annan tidsepok, nu talar vi istället om ”den sortens kvinna som är nöjd med att vara hemma”, kvinnor förväntas arbeta och de som är hemma går emot normen. ”Den sortens kvinna” är inte ett positivt laddat begrepp utan snarare ett uttryck som tyder på att samhället har svårt att acceptera och för den delen även förstå varför kvinnor enbart vill vara hemma. Vi befinner oss i en tid där företag strävar efter att ha lika många kvinnor som män anställda på arbetsplatserna. Förr var det många kvinnors dröm att få arbeta och nu är det majoritetens verklighet, det bör tas i åtanke när arbetsgnistan börjar sina.Kvinnornas funktion i hemmet.

I ”när man skjuter arbetare…” beskrivs ett flertal sexuella scener mellan Hilma och hennes make. De är inte av de romantiska slaget utan påminner oroväckande mycket om vad vi idag kallar våldtäkt. Hilma går igenom övergreppen näst intill dagligen, hon fruktar det och försöker undvika att utsättas. För att symbolisera dåtidens syn på sexuellt umgänge i äktenskapet följer här nedan tre citat ifrån boken. Det första beskriver Hilmas egna tankar, det andra är en läkares tankar om Hilma och det sista är Hilmas makes systers åsikt.

Utdragen är från sida 177 respektive 290 och slutligen från sida 291.

”Han var i sin absolut rätt liksom det var hennes plikt att stå till tjänst när han så ville. Och det var ofta. Hon visste också att detta ingick i ett sant kristet äktenskap och det var därför Gud gjort dem till man och kvinna. Men hon vande sig aldrig. Hon tyckte lika illa om det varje gång.”

”Men tydligen inte helt road av mannens närmanden. Nå ja, det fanns sådana där jungfruliga hustrur som hela tiden såg sig som förfördelade oskulder. Men det var mannens rätt och hennes plikt, sådana är äktenskapets regler”

 

”Dagmar hade i sin oförglömliga predikan påstått att om en man fick sina pockande behov tillfredställda av en älskad hustru skulle hans intellektuella och andliga resurser frigöras. Så det var så att säga för att rädda hans själ och hans förnuft som kvinnan måste underkasta sig.”

 

Citaten visar på ett samhälle olikt vårt eget, där tron rättfärdigar våldtäkter och icke tillfredställda män förlorar sin själ och sitt förnuft. Det talas om ”äktenskapets regler” som enligt texten innebär att mannen har rätt till sexuellt umgänge med sin fru dagarna i ända om han så vill. Det känns som om de här citaten är tagna ur ett samhälle där en propaganda har tagit sitt fäste så hårt att alla har blivit hjärntvättade, det är chockerande och att kyrkan är inblandad är makabert. Enligt citaten skapade Gud äktenskapet mellan man och kvinna för att mannen skulle få tillfredställa sin sexuella drift, förmodligen är det här en tolkning av bibeln som (manliga) präster har gjort och gladeligen delat med sig av till folket. Det är ett sorgligt faktum, men ett ypperligt exempel på att ledare bör övervakas av folket och inte tvärtom. I ”Den andra kvinnan” lyfts inte någon sexuellrelation fram, men troligen hade författarinnan valt att skriva om något mer tidsenligt, hon hade nog valt bort ”kvinnans plikt och mannens rätt” och satsat lite mer på deras lustar istället.

 

Under början av 1900-talet var det kvinnorna som skötte hushållet, det genomsyrar även boken ”när man skjuter arbetare…” och för att förstärka det resonemanget följer här ett citat ifrån sida 243.

 

”Han hade hittat en dotter av folket som nu fanns där hemma och lagade hans mat, tvättade och strök hans skjortor, städade och städade, putsade silvret, skötte dottern, ängslades över dottern, vakade över dottern, stod till tjänst i hans säng, var honom trogen och dessutom så vacker, denna flicka ifrån de djupa skogarna i norr, mörkögd som en av dessa gömda bottenlösa tjärnar där näckrosor vilar tysta och oåtkomliga. Som hon varit. Men han lyckades slita loss henne, denna sällsamma blomma och göra henne till sin hustru.”

Vi kan genast notera att det är kvinnan som sköter hushållet, men lägg även märke till hur texten är skriven, den kretsar helt kring mannen och kvinnan framställs återigen som en ägodel. Hustrun må vara vacker, men det var han som slet loss henne. Hustrun må vara en mästare på att hushålla, men det var han som fann henne. Det känns som om hennes existens mer eller mindre är mannens förtjänst.

I ”Den andra kvinnan” delar paret på hushållssysslorna och de förhåller sig likvärdiga i alla avseenden.Kvinnornas livssyn.

Det är en markant skillnad mellan hur de båda kvinnliga huvudrollerna ser på sina liv. Ellie ifrån ”den andra kvinnan” beaktar sina intressen, lever livet och tar avstånd ifrån sådant som påverkar hennes liv negativt. Hon är en stark, självständig kvinna, som ser sig själv och sin make som likvärdiga. Det märks i flera avseenden att hon är nöjd med sin tillvaro och hon är inte uppbunden av några samhällsnormer utan lever sitt liv så som hon vill leva det.

Hilma ifrån ”när man skjuter arbetare…” är Ellies motsats, hennes liv styrs av religion, samhällsnormer och hennes make. Det skall tilläggas att hon emellanåt står upp mot sin make, att hon inte delar hans åsikter och att hon faktiskt har en del makt när det gäller dottern och hemmet. Trots det vill jag påstå att hon är en förtryckt kvinna, men det intressanta är att hon till stor del förtrycker sig själv. Nedan följer ytterligare två utdrag ifrån boken, det första återfinns på sida 99 och det andra på sida 223.

 

”Jag har inför Gud och hans församling lovat att älska honom i nöd och som ett vårdtecken har jag mottagit denna ring”. Hon höll upp vänsterhanden. Han kunde se hur hon magrat på dessa få dagar av hur löst ringarna satt. ”Så jag vill inte alls ha någon advokat”. Hon sa detta klart och tydligt och alldeles redigt. Sen la hon sig ner och slöt ögonen. Hon var hans hustru intill döden skiljde dem åt. För honom hade hon övergivit far och mor och yrket.”

”Hilma däremot känner det inte som att graven väntar på henne; inte riktigt än. Gjorde den det skull hon ha levt förgäves. Hon har ju nämligen den uppgift som Gud gett henne och som hon måste slutföra. Den att skydda barnet och mannen. Vaka över dem. Hon måste vara den starka, den som håller i dem så att de inte drunknar.”

 

Hilma ser sig själv som gudsutsände, hennes livsuppgift är att skydda sin man och sitt barn. Hon sätter sin egen lycka åt sidan för att ägna sitt liv åt att finnas där för sin make, hon tror att det är guds vilja och spenderar sitt liv med att uppfylla de krav som hon tror gud har lagt på hennes axlar. Hon skapar sin egen olycka, hon hade kunnat bryta sig loss och skapa sig en ny livssituation, men hon väljer att avstå. Det kan beskyllas på henne, men det bör tas i åtanke att människor inte vet mer än vad de lärt sig och i Hilmas värld är hennes handling självklar, för hon vet inte bättre.

 

 

Slutord

Det handlar om upplysning, om ingen talar om för dig att gräset är grönare på andra sidan kan du omöjligt veta det. Vi måste berätta.

Det handlar inte om att männen förtrycker kvinnor, det handlar om att kvinnorna låter sig förtryckas. Vi måste vara modiga.

Utvecklingen har gått framåt de sista hundra åren, det är en liten bit kvar till jämställdheten och för att nå dit måste kvinnorna hävda sig. Vägra leva förtryckta. Våga stå på sig.

Den första generationen kvinnor som sköt undan männen ifrån kontorsstolarna och placerade dem framför spisen var starka, modiga och självsäkra. Nu är det vår tur. Det är bara en liten bit kvar till jämställdhet.

 

När de första kvinnorna sköt män…

Levde inte jag.

När de andra kvinnorna skjuter män…

Skall jag hjälpa till.

 

Slutligen vill jag betona att mitt syfte med arbetet inte var att väcka anstöt eller rädsla hos den läsande. Enbart Insikt.

 

/Maria


Dagens

2010-04-20 @ 21:56:15 Alldagligt ♥ Lämna gärna en kommentar!
Jag vaknade upp med en underbar energi, sådär sprudlande och bubblande.

En sväng i skolan - genomgång inför Engelska C
Kort fika med mamma - kaffe och prat
Försökte ansöka till nya kurser - Omöjligt system
Hämtade Oliver - som var sömnig redan då
Besök av Jennifer - pratigt och latigt
Cykel - en mil
Desperate housewives - talades om att en svenska skulle vara med ikväll? Vem av dem är det? Mormorn eller den franska tjejen?
T jobbar - för första gången på flera månader

Jag saknar nu all energi och funderar på att krypa till kojs.

/Maria

Roliga kort

2010-04-14 @ 22:54:59 Lämna gärna en kommentar!

Jag hittade två otroligt roliga bilder på Oliver som jag bara måste dela med mig av! De är tagna i höstas.


Oliver har för stora skor men han är glad ändå.Oliver ser väldigt knepig ut, kanske funderar han på hur han skall öppna fantan eller också är han sur över "born to rule" mössan?/Maria


Tips

2010-04-14 @ 22:54:10 Skönhet ♥ Lämna gärna en kommentar!

För ungefär fem årsedan hade jag en parfym som jag verkligen älskade från Escada. De säljer, som bekant, nya sommar dofter varje år, men just den här var min favorit och har varit omöjlig att få tag på sedan dess. Av en slump luktade jag på en parfym på rusta och inser till min stora förvåning att den luktar näst intill identiskt med min gamla Escada parfym! Jag köpte den på stört och kan nu bestämt tala om att doften håller i sig och att den inte ger några utslag. Jag är riktigt nöjd! Jag är redo för en doftande sommar!LOVE DANCE LA RIVE ca 50 kronor på Rusta.


Väldigt allmänt...

2010-04-13 @ 23:06:10 Alldagligt ♥ Lämna gärna en kommentar!
Jag har cyklat 1,5 mil idag. Inte dåligt! Jag känner mig väldigt nöjd, även om benen är lite svajiga. Jag måste verkligen träna lite oftare.

Båda mina gossar sover, här är tyst och lugnt. Jag har planer på att sitta uppe en timme till bara för att få lite Maria-tid. Missade Desperate Housewifes idag så det blir nog det som får underhålla mig en stund :)

I morgon skall jag ta det lugnt, dricka mitt kaffe ovanligt långsamt och njuta av att inte känna minsta stress. Ännu mer Maria-tid med andra ord. Fast jag måste städa, det är verkligen dags, efter en vecka med studie-stress och bygge är hela huset upp och ner.

Jag känner mig löjligt glad just nu, det måste vara en av träningens bättre effekter. Härligt!

/Maria